استخرها به عنوان فضایی برای تفریح، آرامش و ورزش، در طراحیهای مدرن و سنتی به گونهای متنوع اجرا میشوند. هر نوع سازه استخر با ویژگیها و قابلیتهای خاص خود، میتواند نیازهای مختلف کاربران را برآورده کند. از استخرهای بتنی با دوام و مقاوم گرفته تا استخرهای پیشساخته با نصب آسان، هر یک به نحوی خاص برای فضاهای مختلف طراحی شدهاند. این مقاله به بررسی انواع سازههای استخر، آنها میپردازد.
معرفی انواع سازه استخری
انواع سازههای استخری به طور کلی به چند دسته تقسیم میشوند که هر یک ویژگیها و مزایای خاص خود را دارند. در ادامه به معرفی این دستهها پرداخته میشود:
استخرهای رو کار
یکی مقرون به صرفهترین مدلهای استخر که معمولا، به شکل از قبل تولید شده روی سطح زمین قرار میگیرند بدون آنکه به حفاری نیاز داشته باشند، استخرهای روکار هستند. بر روی این مدل از استخرها گاهی شاهد پاسیو خواهید بود. پاسیو محیطی بسته است که نور طبیعی و کافی را ایجاد میکند و باعث زیبایی دو چندان فضای استخر میشود.
جنس روکش استخرهای روکار معمولا از آلومینیوم، وینیل، رزین و فولاد است. برای اجرای آن، نیاز نیست کار سخت و خاصی انجام دهید حتی خیلی راحت قابل جمع آوری میباشند. استخرهای رو کار در ابعاد و عمقهای مختلفی احداث میشوند.
مزیتهای مهم استخر روکار:
• هزینه ساخت استخرهای روکار نسبت به سایرین بسیار کمتر است.
• امکان نصب، استفاده و مونتاژ این نوع از استخر بسیار راحتتر میباشد.
• وجود سازههای موقتی در استخرهای روکار این امکان را ایجاد میکند که در صورت نیاز بتوان، به آسانی آن را جابهجا کرد.
• ابعاد و شکلهای مختلف آن باعث شده که حتی برای محیطهای کوچک نیز قابل استفاده باشند.
معایب استخرهای روکار :
• طول عمر استخرهای نوع روکار نسبت به مدل توکار بسیار کمتر است.
• اگر در استخرهای روکار از آسترهای وینیل استفاده کرده باشید، باید هر ۵ سال یکبار آن را تعویض کنید.
• شاید پر و تخلیه کردن استخرها کار بسیار راحتی باشد اما، چون دارای سیستم فیلتراسیون نیستند، به طور مداوم باید پر، خالی و تمیز شود.
استخرهای تو کار
استخرهای که تو کار یا زیرزمینی هستند به طور دائمی ایجاد میشوند و دارای انواع مختلفی هستند. برخی از مهمترین و کاربردیترین نوعهای آن استخرهای بتنی، وینیل، چوبی و فایبرگلاس هستند که در ادامه به توضیح هر کدام میپردازیم.
استخرهای بتنی
بیشترین انعطافپذیری در بین انواع استخرهای موجود، مربوط به استخرهای بتنی میشود که میتوان خیلی راحت طرح دلخواه خود را با آرماتوربندی اجرا کرد. نخستین مرحله هنگام اجرایی کردن استخرهای بتنی، تهیه کردن پلانهای مهندسی مخصوص است.
در مرحله بعدی به منظور گود برداری، ساخت فوندانسیون و غیره، به پلانهای مهندسی توجه میشود. میلگردهای فولادی به عنوان یکی از تجهیزات مورد نیاز آرماتوربندی مورد استفاده قرار میگیرند. قالبهای بتنی که برای انجام این فرایندها مورد استفاده قرار میگیرند، از جنس فایبرگلاس، فولاد و چوبی است.
یکی از مواردی که نمای سطحی بتن را تعیین میکند، نوع قالببندی است که استفاده میشود. بتن ریزی مرحله بعدی پس از آرماتوربندی است. به جهت اینکه بتن ریزی به شکل خوبی انجام بگیرد، باید به مواردی همچون شرایط آب و هوایی منطقه، ضخامت لایهها و غیره توجه شود.
ز ویژگیهای مهم بتون، متخلخل بودن آن است که به راحتی آب درون آن نفوذ میکند درنتیجه، با استفاده از روکشهای مقاوم، استخر را در برابر نفوذ آب حفاظت میکنند. روش