نگهداری منظم و صحیح از استخر نه تنها به بهبود ظاهر و عملکرد استخر کمک میکند، بلکه باعث افزایش طول عمر تجهیزات و جلوگیری از بروز مشکلات جدی میشود. عدم توجه به نگهداری مناسب میتواند منجر به مشکلاتی نظیر آب کدر، رشد جلبکها، خرابی تجهیزات و حتی به خطر افتادن سلامت شناگران شود. در این مقاله قصد داریم روش های نگهداری استخر را برای شما شرح دهیم.
اصول نگهداری استخر
چنانچه می خواهید از تمییزی و سلامت استخر اطمینان حاصل کنید، نگهداری صحیح یک اصل اساسی است. در این مبحث، مبانی نگهداری استخر را به زبان ساده ارائه شده است.
وقتی از نگهداری استخر سخن به میان می آید، سه اصل کلی بایستی مورد توجه قرار گیرد:
1) گردش منظم آب استخر
2) پاکسازی دوره ای استخر
3) اصلاح شیمیای آب استخر.
در واقع، برای اینکه استخر شما چشم نواز و مطلوب به نظر برسد، لازم است آب استخر در جریان و حرکت باشد، به درستی فیلتر شود تا مواد زائد و اجسام خارجی را از آب حذف کند و نهایتاً شیمی آب استخر باید بهینه سازی شود.
7 نکته در مورد بازسازی و تعمیر استخر شنا
اصل اول: گردش منظم آب استخر
اولین قدم در داشتن یک استخر با آبی تمییز و شفاف این است که اطمینان حاصل کنید که آب استخر به درستی در گردش است. اصولاً نگهداری از استخر با گردش آب استخر آغاز می شود، زیرا اگر آب استخر شما در گردش نباشد، پمپها آب را پمپاژ نکنند و یا فیلتر به درستی فیلتر نکند، را دراز و بسیار دشواری برای تمییز و شفاف نگه داشتن استخر در پیش خواهید داشت. دلیل اصلی آن هم اینست که آب راکد، بستری آماده و مستعد برای رشد جلبک و سایر میکروارگانیسم ها می باشد.
سیستم گردش آب استخر شامل چند جزء اصلی است:
1) اسکیمر
2) پمپ
3) فیلتر
4) جتها یا نازلها
چنانچه هر یک از این اجزا به درستی کار نکند، می تواند کیفیت آب استخر شما را با چالش مواجه سازد.
اما اگر بخواهیم در چند جمله کوتاه و ساده نحوه عملکرد استخر برای گردش و تمییز کردن آب استخر را شرح دهیم، به این صورت خواهد بود:
ابتدا پمپ آب موجود در استخر را از طریق اسکیمر و درین کف استخر می کشد؛
اب بوسیله پمپ و از راه لوله ها به سمت فیلترها مکش می شود؛
فیلتر ذرات خارجی موجود در آب را جداسازی می کند؛
آب مجدداً از طریق جتها یا نازلها به داخل استخر برمی گردد.
در واقع، پمپ به مثابه قلب و فیلتر به مثابه کلیه استخر شما می باشد.
نکاتی که باید در اینجا به آنها توجه داشته باشید بدین شرح می باشد:
پمپ استخر بایستی 8 تا 12 ساعت در شبانه روز کار کند؛
چنانچه فشار پشت فیلتر بیشتر از 10 تا Psi 15 باشد، بک-واش یا شستوی معکوس انجام دهید یا فیلتر را تمییز کنید؛
سبد اسکیمر و استرینر را به طور منظم و دوره ای تمییز نمائید؛
نازلها را به حالت دورانی، رو به پایین و به دورترین نقطه تنظیم کنید تا گردش آب بصورت صحیح انجام شود و آب در نقاط کور نیز گردش یابد.
اصل دوم: پاکسازی دوره ای استخر
برای پاکسازی استخر یک برنامه و چارچوب کلی وجود دارد:
1) فرچ کشیدن یا براش دیواره های استخر بصورت منظم و روزانه
این کار از رشد جلبک، بروز لکه روی دیواره و یا تشکیل رسوب بخصوص در نقاط کور مثل کنج دیواره، پله ها، اطراف نردبان و زیر اسکیمر جلوگیری می کند.
2) اسکیمینگ یا برداشتن ذرات خارجی از سطح آب
این کار با استفاده از توری به راحتی قابل انجام است و برگها، حشرات مرده و سایر اجسام خارجی را می توان از سطح آب خارج کرد. وجود این ذرات هم ظاهر ناخوشایندی به استخر می دهد و هم باعث بر هم زدن تعادل شیمایی آب می شوند. همچنین، ذرات خارجی به تدریج به کف استخر ته نشین شده و باعث بروز لکه و تخریب جداره استخر می شوند.
3) جارو کشیدن: جارو کشیدن استخر یک مرحله اساسی در حذف ذرات و اجسام خارجی بویژه اجسام و ذرات ته نشین شده می باشد و بایستی هفته ای یکبار انجام شود. این کار را می توان با جاروی دستی، جاروی متصل به اسکیمر و یا جاروی رباتیک انجام داد.
اصل سوم: اصلاح شیمیایی آب استخر
شیمی آب استخر، مهمترین و چالشزاترین اصل در حفظ و نگهداری استخر است. وقتی آب استخر از نظر شیمیایی متعادل نباشد، احتمال اینکه شما با مشکلاتی از قبیل آب مات یا ابری، آب سبز و یا رشد باکتری و میکروارگانیسم ها مواجه شوید، بسیار افزایش می یابد. به همین دلیل است که تهیه و استفاده از یک کیت استاندارد برای سنجش و تست آب و نیز استفاده از محصولات اصلاح کننده استاندارد بسیار حائز اهمیت می باشد.
اصلاح شیمیایی آب استخر شامل دو مرحله کلیدی است:
1) تست و پایش کیفیت آب استخر
لازم است هفته ای یک یا دو بار آب استخر از نظر پارامترهای مختلف بویژه غلظت کلر یا ضدعفونی کننده، pH، قلیائیت کل، غلظت سیانوریک اسید، و سختی سنجش نموده و در صورت نیاز با استفاده از محصولات استاندارد پارامترهای مورد نظر را اصلاح (کاهش یا افزایش) نمایید. جزییات این موضوع در مقالات مختلف مورد بحث قرار گرفته است.
2) شوک دادن به استخر
شوک دادن به استخر به معنای استفاده بیشتر از حد معمول (چند برابر حد معمول) از ماده ضدعفونی کننده است که بایستی هر یک یا دو هفته یکبار انجام شود. دلیل این امر اینست که هر چند شما استخر را به طور منظم ضدعفونی نمایید ولی باز ممکن است بعضی از میکروبها و آلودگی ها از بین نروند و برای جلوگیری از تجمع بیشتر آنها لازم است مقدار بیشتری ضدعفونی کننده در فواصل زمانی مشخص به استخر اضافه کنید تا کلیه آلودگی های باقیمانده از بین بروند. به طور کلی، هر چه بیشتر از استخر استفاده نمایید بیشتر به شوک دادن نیاز خواهید داشت. همچنین در مواردی از قبیل ورود آب آلوده به داخل استخر، بروز آلودگی ناخواسته در استخر و نیز پس از جلبک زدن شدید استخر نیاز خواهید داشت که به استخر خود شوک دهید. در خصوص اصول و جزئیات شوک دادن در مباحث بعدی بیشتر توضیح داده خواهد شد.