مبانی لوازم و تجهیزات استخر
در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی تجهیزات و تاسیسات استخر تخصصیتر و بیشتر شده است. با توجه به میزان اهمیت تجهیزات قرار گرفته در استخر، یکی از اصول اولیه یادگیری قبل از احداث مجموعههای آبی به شمار میرود. زمانی که قصد بررسی اجزای تشکیل دهنده مجموعههای آبی مانند استخرها را دارید، اولین موردی که باید به آن توجه کنید، آب موجود در استخر میباشد چون گاها روزها و ماها باقی مانده و به میزان زیادی آلودگی دارد. هرگاه به طور منظم درون آب استخر مواد ضدعفونی کننده و نگهدارنده افزوده شود، آب سالم و پاکیزه خواهد ماند.
درصورتی که مواد گندزدا و ضدعفونی کننده مناسب وجود نداشته باشد، استخر به مکانی جهت تجمع انواع آلودگی و مواد بیماریزا تبدیل میشود. با این تفاسیر میتوان پی برد که هدف اصلی از تجهیزات و سیستمهای استخر، گردش و جریان مواد نگهدارنده آب و حفظ تعادل شیمیایی آب است.
پمپ استخر
برای به گردش درآوردن آب به وسیله سیستم فیلتراسیون، از پمپی استفاده میکنند که گریز از مرکز میباشد. علاوه بر گردش آب، گاهی تمیز و گرم کردن آب توسط سیستمهایی که مجهز به گرمایش هستند انجام میگیرد.
به طور معمول پمپ را در سمت ورودی فیلتر قرار میدهند تا آب پس از فیلتر شدن آب از انواع الودگی، به گردش دربیاید. برای اینکه پمپ استخر مناسبی را انتخاب کنید، چند گزینه پیش رویتان است؛ پمپ تک سرعته، دو سرعته و سرعت متغییر.
معمولا پمپهای دارای سرعت متغییر باعث بیشترین صرفه جویی در انرژی میشوند. از طرفی به سیستم فیلتراسیون اجازه میدهد که با توجه به نیازهای فوری، به شکل اتوماتیک در سرعت، مصرف و هزینه پایین کار کند.
فیلتر استخر
در کنار پمپ استخر، فیلتری نیز وجود دارد که باعث به دام انداختن ذراتی مانند مو، ماسه، زباله و مواد غیرقابل رویت میشود. روش کار فیلترها این گونه است که ابتدا آب از استخر وارد آن میشود، پس از اینکه از مخزن فیلتر عبور کرد، آبی تمیز و بدون آلودگی خارج میشود. به طور کلی سه مدل فیلتر استخر موجود است که عبارتند از:
• فیلتر دیاموته: یکی از فیلترهایی که میتواند با به دام انداختن ذرات بسیار ریز باعث وجود آبی بسیار شفاف و تمیز میشود درنتیجه، یکی از بهترین فیلترها به شمار میرود. دياتومه جزو گرانترین فیلترها محسوب میشود که حتی قادر به جذب ذرات به اندازه ۵ میکرون نیز است. با وجود پرههای درون این فیلتر که از پودر خاک دیاموته پوشیده شده است، یک فیلتراسیون بسیار عالی و بی نقص ایجاد میشود.
• فیلتر شنی: این فیلتر با توجه به اینکه نگهداری و نصب بسیار آسانی دارد، نیازی به تعویض مکرر ندارد. فیلتر شنی قابلیت حذف و جذب ذرات ۲۰ میکرونی یا بیشتر را دارد. به همین علت، معمولا استفاده از فیلترهای شنی برای استخرهای بزرگ رایج است. نکته مهمی که در استفاده از فیلترهای شنی باید به آن توجه کنید، بکارگیری یک منعقدکننده سازگار با فیلتر است که بتواند ذرات کوچکتر از ۲۰ میکرون را که در دام فیلتر نمیافتند را منعقد کرده و جداسازی آنها بوسیله فیلتر را تسهیل کند.
• فیلتر کارتریجی: این فیلتر که با نام فیلتر میکرونی نیز شناخته میشود، به شستوشوی معکوس نیازی ندارد و یک انتخاب مقرون به صرفه و پرطرفدار محسوب میشود. به بیان سادهتر، فیلتر میکرونی ساختار صفحهای و استوانهای شکل دارد که میتواند مواد و املاح موجود در استخرها را با سرعت بسیار بالایی حذف و جداسازی کند تا آبی شفاف و تمیز فراهم کند، بدون آنکه نیاز باشد از عملیات بک-واش( معکوس) استفاده کند. از مهمترین ویژگیهای این فیلتر، قابلیت جذب ذرات با اندازه ۱۰ میکرون و افت فشار کمتر نسبت به دیگر نوعها است.
از موارد مهمی که باید به آن توجه شود، پارامتر تعداد لیتر در دقیقه فیلتر متناسب با پمپ باشد. در نهایت شما با در نظر گرفتن نیازهای استخرتان و پمپی که دارید، فیلتر مورد نظرتان را خریداری میکنید. البته بهتر است که بدانید این فیلترها قابلیت از بین بردن باکتری و ویروسها را ندارند و در این زمان باید از مواد ضدعفونی کننده و شیمیایی استفاده کنید.
ضدعفونی کننده
اگر بخواهید مواد آلاینده و بیماریزا مثل باکتریها را از بین ببرید، میتوانید از ضدعفونی کنندهها کمک بگیرید تا آب استخر را از هرگونه آلودگی تمیز کنید. برای انجام ضدعفونی روشها و مواد مختلفی وجود دارد، مثلا کلرزنی یکی از مهمترین روشها به شمار میرود که میتوان از آن کمک گرفت.